Escape Plan – PS Vitas bitterljuva dröm

Escape Plan, Playstation Vitas starka underdog, är något speciellt. Det har fått otroligt god kritik på diverse spelmässor, men ändå hamnat i skymundan av stortitlarna som låter Playstation Vitas hårdvara jobba hårdare.

Ändå är de visuella delarna outstanding, med en svartvit ton, fantastisk ljussättning och design. Fun Bits Interactives VD Chris Millar har tillsammans med Sonys Deborah Mars – som arbetar med att hjälpa Sonys exklusiva tredjepartsteam – lagt grunden till vad som idag blivit Escape Plan. Det hela började med att de skissade på cocktail-servetter på en bar i San Francisco, och när Playstation Vita utannonserades kände båda att projektet passade hårdvaran perfekt. Spelet styrs helt utan den bakre och främre touch-panelen, förutom kameran.

Många människor har arbetat med Escape Plan under åren, men kärnteamet har bestått av tolv personer. Humorn har alltid varit en av spelets viktigaste punkter, och Millar uttalar sig ofta om hur otroligt roligt det har varit att arbeta med titeln, som tillexempel när de skulle välja vilket pruttljud som var bäst.

Det sidoscrollande pusseläventyret handlar om ta sig ut från en stor facilitet, där Laarge – som är stor, klumpig och godhjärtat – och Lil  -som är snabb och smidig – har suttit fångna. Det handlar om mörk humor, och undertonen är svart, på magen syns ett nummer som avslöjar hur många gånger under spelets gång som de dött, och en av svårigheterna har varit att göra ett spel underhållande, trots det faktum att man kommer att dö väldigt ofta. Men, det handlar inte särskilt mycket om trail-and-error, utan snarare att komma på hur problemen ska lösas.

Den 80 level stora flykten kan komma att få flertalet nedladdningsbara paket framöver, även om ingenting är bestämt. Miller vill i varje fall arbeta vidare med projektet, lägga till coop-stöd och andra trevligheter, men mycket ligger i Sonys händer. Även om Fun Bits Interactive är en tredjepartstillverkare så är Escape Plan ett förstapartsspel, vilket betyder att Sony håller i pekpinnen. I vilket fall ska det bli oerhört intressant att sätta tänderna i Escape Plan den 22 februari när det är dags för spelets och Playstation Vitas stora lansering.

Miller har även sagt att han ska ta upp frågan med Sony om en eventuell Playstation 3-version.

Annonser

2 svar till “Escape Plan – PS Vitas bitterljuva dröm

  1. Ping: Escape Plan – bästa lanseringsspelet till PSV? « Parbloggen

  2. Ping: PS Vita – stor lansering om en vecka « Parbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s